Sunday, 12 October 2014

Saya mahu hamil saya mahu baby

Assalamualaikum,…

Sekarang ahjumma sedang hamil, Alhamdulillah setelah setahun kahwin. InsyaAllah tahun depan bulan  dua ahjumma akan jumpa our lil khalif. By the way, kami panggil our baby Ab, actually nak panggil baby A tapi Ab macam lagi sedap je. Ahjumma panggil Ab sebab nie baby pertama dan ahjumma nak namakan baby mula dengan huruf A ^__^

Ahjumma nak share apa yang ahjumma hadapi dan buat sebelum berjaya mengandung nie. 

Kita share sikit kisah ahjumma ae. Ahjumma kahwin masa umur 27 tahun. Gaya hidup boleh la dikategorikan sihat sejak 3 4 tahun lalu, period pun normal. Period datang setiap bulan dalam 5 - 7 hari. Nak di jadikan cerita, lepas kahwin period problem, bulan ke-4 kahwin period start datang kemudian next month tak ada n then bulan berikutnya period datang tak berhenti hampir dua bulan. Akhirnya ahjumma jumpa doktor sakit puan selepas dah jumpa doktor biasa dan mencuba beberapa cara untuk hentikan period tapi tidak berjaya.

Di ringkaskan cerita, doktor cakap rahim ahjumma ok, dan pengeluaran telur ada dan paling best masa scan doktor bagitau ada telur yang dah matang hanya tunggu masa nak disenyawakan. At least ahjumma tau yang "oh ok, I'm normal" setelah 2 kali sesi bersama doktor, banyak gak ilmu dan nasihat yang ahjumma terima. Memandangkan kami berpindah ke Penang maka tak dapat diteruskan lagi rawatan.

Antara fakta yang doktor bagitau pasal masalah kesuburan, ialah:

1. If kita tak ada masalah period, means period normal. Kitaran normal daripada 28 - 35 hari. Aturan period pun sekata tidak berubah. Peratus untuk mengandung tinggi.

2. Bagi wanita bawah 35 tahun, berkahwin selama kurang daripada 18 bulan masih tidak mengandung itu adalah masih tidak dikatakan tidak subur.

3. Masalah kesuburan boleh terjadi datang daripada isteri atau suami. Lebih baik, suami isteri sama-sama kena check dengan doktor.

4. Kesihatan fizikal dan mental kena dalam keadaan yang stabil yang sesuai untuk boleh mengandung sebab nie jugak salah satu faktornya.

5. Hanya 30% wanita berjaya mengandung dalam tempoh yang cepat.

So apa yang ahjumma buat:

1. Betulkan kitaran period dulu, bagi ok dalam 2 3 bulan pastue boleh start planning for baby lagi.

2. Ahjumma actually mudah stress, so ahjumma try to handle my emotional. Apa yang ahjumma buat try not to think too much about something, try to be mo relax and just try let it go or ubah cara pemikiran dengan banyak bercakap dengan orang yang posit if, bannyak baca perkara yang menarik, tengok rancangan ilmiah dan spa lagi eh,…

3. Masa "bersama". First, just enjoy. Jangan fikir buat untuk dapat baby or jangan fikir untuk enjoy, just relax dan kosongkan fikiran. 1 ayat ahjussi yang buat ahjumma betul2 relax, ahjussi cakap camnie " tengok pompuan kena rogol, kena rogol pun mengandung, mesti masa kena rogol dia tak rela dan lepas tue mesti dia sedih sangat tapi dah rezeki kan" Second, timing untuk "bersama" biarlah dalam keaadaan tak penat, tak kejar masa dan suami isteri berkehendak. 

4. Masa scan doktor detect rahim ahjumma kebelakang dan masa mengurut, bidan cakap rahim ahjumma kat bawah sikit so masa "bersama" adalah teknik yang lebih sesuai untuk di buat.

5. Mengurut pun ahjumma buat tapi sempat buat sekali je.

6. Dari segi makan, ahjumma ada amalkan minum madu halia sebab perut ahjumma banyak sangat angin so penting untuk hilagkan angin tue dulu. Minum air kurma hamil, nie mak mertua bagi daripada Mekah, lagi ahjumma kurangkan makan snek dan lebihkan makanan segar.

Itu je rasanya,….oh supplement, supplement macam vit C ahjumma ambil juga tapi sebelum kahwin tidak digalakan ambil jamu ke apa ke yang seangkatan dengannya, tungu bila dah jadi ibu baru la amalkan, ahjumma dulu ambil gak tp macam kacip fatimah, yelah takut tak cantik dan tua,…huhuhu, baik jangan ok, yakin la dengan diri kita yang kita memang dah sedia cantik.

Sampai sini dulu, nanti ahjumma nak share pasal penurunan berat badan pulak. Doakan ahjumma dan baby ok sampai baby lahir, ahjumma pun doakan anda jugak, yang tengah berusaha for baby jangan give up, ahjumma ada kenal yang kahwin 15, 8, 5, 3 tahun dan akhirnya ada rezeki baby. Banyak rezeki yang Allah bagi yang kita boleh fikir dan bersyukur kurangkan merungut dan yang penting usaha, dan paling penting yakin, bergantunglah pada Allah,….AJA AJA FIGHTING!

TA-TI-TU






Sunday, 8 June 2014

Enjoy ur Life

Assalamualaikum,...

Lama tak bukak my blog kan

Saya nak buka new book for my own life

Enjoy my life without worries too much about something we don't know

Enjoy life with Islam guidance 

Usaha Doa Tawakkal

^___^

- TATITU -

Sunday, 22 December 2013

S.A.H.A.B.A.T

Dah pertengahan Disember 2013 kan? cepat masa berlalu,...

Terima kasih insan yang sudi berkenalan, berkawan & bersahabat dengan saya,....

Saya nie sahabat akrab tak ramai tapi sekarang saya rasa saya ada 'buddies' yang ada untuk saya bila saya senang atau susah, yang sedaya upaya cuba terbaik untuk sahabatnya.

Kami tak ramai, ada 6 orang je, kami start kenal sejak semester akhir di Uitm Shah Alam.

Kami gelar diri kami sebagai "Geng rumah auntie" sebab kami menyewa rumah yang sama.

Macammana nak gambarkan keakraban kami? kami, karakter berbeza-beza, minat berbeza-beza tapi mungkin kami saling cuba memahami dan melengkapi setiap seorang daripada kami,...

Juara makan menang dekat Zidah, Zhaf & saya

Juara tido menang dekat Zidah

Juara banyak cakap menang dekat saya & Zhaf

Juara cepat siap menang dekat Mas, Zhaf & Fairoz

Juara makan sikit menang dekat Mas & Zura

Juara relax macam tak amik kisah menang kat Mas 

Juara cakap lembut menang kat Zura

Juara asyik tak ada menang kat Fairoz

Juara fashion menang dekat Mas

Juara Ustazah muda menang dekat Zidah

Dan macam-macam lagi la,... 

Daripada 6, 2 dah bersuami,...tapi kita tetap kawan kan

Thanks for everything chingu del, saranghamnida ^_^







TA-TI-TU

Monday, 11 November 2013

How to make everybody happy?

Dalam dunia ini ada banyak hati nak di jaga
Nak jaga hati A B C D E to Z last-last hati sendiri yang kecewa
Kita dengar input daripada A B C D E to Z tapi output untuk di keluar kan pada siapapun tiada
Nak di luahkan pun tak berkesudahan sampai bila-bila

Gembirakan hatimu sendiri agar hati mereka gembira sekali
Bahagiakan hidupmu sendiri agar hati mereka bahagia sekali
Hidup la dengan cara mu
Asalkan masih berlandaskan agama dan ilmu

The best way is mengadu pada yang Maha Pencipta
Tabah dan sabar lah wahai hati 
One day everything will be ok
Have faith

Tuesday, 17 September 2013

Pergi untuk Selamanya

Salam 1 Malaysia,...

Di kesempatan yang ado nie nak mencoret sikit kisah yang terjadi 2 3 hari nie dalam hidup Ms ahjumma,....mc la katakan tue yang sempat tue,...

Isnin lepas kami sekeluarga dikejutkan dgn berita kemasukan mak ngah Anizah ke wad ccu, hospital Manjung, Perak disebabkan serangan jantung secara tiba-tiba. Sehari sebelum kenduri anak keduanya mak ngah Anizah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Sebak dan sayu tapi majlis tetap berlansung dalam keadaan ala kadar dan dijadikan majlis untuk arwah mak ngah sekali.

Ms ahjumma nak citer pasal keperibadian beliau yang amat disenangi oleh orang2 yang mengenalinya. Watak beliau yang ramah, ceria dan suka bercerita menghidupkan suasana yang riang gembira. Sifat kasih sayang, bertanggungjawab sangat dirasai oleh anak2 muridnya. Dalam gurau sendanya selalu diajak kami kepada kebaikan,...bagi Ms ahjumma beliau is the best mak sedara ever.

Ms ahjuma juga kagum dengan suami dan anak2 arwah mak ngah, tenang dilihat secara lahiriah,...tapi dalam hati dan perasaan mereka Ms ahjumma tahu mereka amat sedih dan dalam keadaan berduka cita,... Ms ahjumma rasa itu lah hasil didikan baik yang arwah terapkan dalam diri anak2 beliau,...

Ms ahjumma tak berani nak tanya anak2 beliau mengenai kisah beliau hanya sekadar mendengar perbualan2 orang2 di situ. Beliau ada menampakkan tanda-tanda akan pergi dan Ms ahjumma sendiri pernah terdetik sekali dalam hati,...

Semasa menguruskan jenazah beliau, ramai orang datang,...ramai betul,... Ms ahjumma sempat ke kuburnya sahaja. Perjalanan kami diiringi dengan cuaca yang mendung sehingga semua beredar dari kawasan kubur, hujan renyai mengiringi perjalanan pulang kami. Teringat seketika, ketika arwah tok wan meninggal pun ramai yang datang dan cuaca elok mendung sehinnga habis barulah panas matahari muncul,...

Untuk pertama kalinya Ms ahjumma mendengar talqin dibacakan, insaf dan sebak menghayati bacaan hingga akhir,...Harta, rumah yang kita banggakan tapi akhirnya bila ajal tiba masuk ke tanah jua,...itu semua akan ditinggalan tapi hanya amalan2 kita yang dibawa,...dan kita semua akan merasai mati,...mati itu pasti, jangan takut akannya tapi bersedialah untuk menghadapinya,...berakhir lah sudah ujian dan dugaan hamba yang telah mati diatas bumi Allah nie sekarang pergilah mereka kealam baru,...

Sehingga hari nie Ms ahjumma lihat orang2 yg Ms ahjumma kenal pergi untuk selamanya dalam keadaan yang baik2, Ms ahjumma pun mahukan begitu juga,...

Bagaimanakah pengakhiran hidup kita,...

Marilah kita sama2 berdoa agar Allah berikan pengakhiran yang baik utk kita dan tempatkan kita bersama orang2 soleh dan doakan juga untuk mereka yang telah pergi,...

Al-Fatihah buat mak ngah Anizah

P/S: terdengar kata2 Dr.Muhaya "orang yang asik merungut tentang diri dan tidak bersyukur adalah orang yang asik memikirkan apa yg tiada pada dirinya.

Ops, tandas memanggil Ms ahjumma daaa,....

Wassalam

Wajah ceria arwah mak ngah dgn tok - raya puasa 2010

masa semua nak balik dah - raya 2010

arwah mak ngah jadi model foc

buka posa ramai2 - raya puasa 2012

posing ramai2 - raya puasa 2012

kenduri mak teh - bersanding kali ke-2

kali terkahir jumpa arwah mak ngah b4 serangan jantung - my wedding 2013

arwah dtg jugak walaupun anaknya baru keguguran,... - my wedding 2013





Tuesday, 2 July 2013

ShangSiLu Guangzhou, China

Salam,...

Kelmarin baru Ms ahjumma & Mr ahjussi balik dari Guangzhou setelah berkampung hampir seminggu disana. Nasib abg E ada semalam, boleh la amik kami dengan barang-barang yang sangat banyak dekat LCCT, tue pun separuh dah hantar dengan kapal, InsyaAllah lagi 2 minggu sampai. Masa tue InsyaAllah kita pun dah seminggu puasa ^_^

masa pergi bawak nie je,...heee
Ms ahjumma nak story la pengalaman pengembaraan Ms ahjumma kali nie. Disebabkan sedikit masalah, flight ke Gunagzhou Ms ahjumma dengan Mr ahjussi tak sama. Mr ahjussi pergi pagi isnin jam 0530 am tapi Ms ahjumma pulak jam 0830 pm,...huhu. Dah la Ms ahjumma nie baru 2nd time ke oversea dah tue first time nak naik Air Asia. Ms ahjumma nie bukan boleh, mula la rasa takut, gelabah tapi Alhmadulillah perjalanan pergi Ms ahjumma senang dengan Izin Allah, ayah tolong hantar dan sampai je Baiyun airport Mr ahjussi dah ada tunggu dekat gate arrivals ^_^

Sampai hotel dalam pukul 0100 am, Mr ahjussi tanya puasa makan ape dah? " Makan roti, biskut, waffle dan air yang ayah belikan sebelum sampai KL Sentral petang tadi " jawab Ms ahjumma panjang lebar. " rajin posa pasai apa? " tanya Mr ahjumma bersahaja, " saje, semangat tgk ramai puasa nisfu sya'ban " cepat je Ms ahjumma jawab dengan ceria. Mr ahjussi belikan nasi goreng kambing dan sate kambing untuk Ms ahjumma makan.
ini lah sate kambing dekat area hotel kitaorang

makanan yang kami bawak
Selasa, jam 0630 am Ms ahjumma dah bangaun dengan semangatnya. First day la katakan,...heee. Lepas mandi, solat dan makan light breakfast Mr ahjumma bawa Ms ahjumma jalan-jalan dekat kawasan hotel kami tue. Kawasan kami duduk nie namanya Shangshi Lu.

Awal kami jalan-jalan, dalm jam 8 am lebih, orang tak ramai lagi pun,...dalam kul 9 am baru lah orang mula sesak,...lepas jalan-jalan kami masuk hotel balik sekejap, pastu terus keluar balik sampai nak dekat maghrib baru balik. Kami pergi ke kawasan borong beg (semua jenis beg la), tali pinggang. Wah, mata Ms ahjumma nie tengaok macam-macam benda baru dan mulut nie asik dok sebut wah wah wah je,...Lewat petang kami balik hotel solat dulu pastu pegi makan. Makan kat kedai orang Pakistan, nama Restoran Makkah. Oh, kat sana senang nak jumpa kedai halal samada kedai Pakistan atau Cina muslim. Ms ahjumma heran, kat sana kami makan x la banyak dan selalu tapi minum sangat la banyak. Mr Ahjussi order nasi biryani ayam dengan kebab kambing, total dalam RM40, perghhh mahal la jugak kan. Balik lepas makan, kami solat dan keluar balik pergi Beijing Lu. Kami jalan-jalan kat situ dalam sejam jugak, Ms ahjumma dan Mr ahjussi masing-masing beli sandle sebab kasut kami dah basah sebab hujan siang tadi.

penin tengok belt
Mr ahjussi penin tgk handbag pulak
peace yo

Ms ahjumma dekat tgh pekan

salah 1 kawasan beg kami jalan
kebab kambing
beriyani ayam
Ms ahjumma dekat Beijing Lu
Rabu, hari kedua,...dalam jam 0930 am Ms ahjumma keluar jalan sorang-sorang je, Mr ahjussi tido,...huhuhu. Syok jugak sebab Ms ahjumma jumpa tempat shopping yang best-best utk Ms ahjumma. Sblm balik hotel Ms ahjumma pegi la makan dekat kedai Cina muslim, Ms ahjumma order fried noodle dan dumplings, sedap jugak, kira kene la dengan selera Ms ahjumma. Balik hotel tengok Mr ahjussi masil tido. Nak tak nak lepas zohor Ms ahjumma kejut jugak Mr ahjussi pastu baru kitaorang keluar pegi tempat borong semalam tapi tue la dah lewat dah. Malam tue kami jalan-jalan kat area hotel tue je. Balik bilik Mr ahjussi buat packaging barang, Ms ahjumma pulak nak tolong tapi tetido daaa.

muka pagi hari jalan sorang-sorang
fried mee
dumplings
antara tempat beg
nasi putih
kambing dgn bendi
Oh, nak inform jugak, cukup sebulan kami kahwin dah ^_^

Khamis, pagi tue kami keluar awal, belum pukul 9 lagi,...kedai pun tak bukak lagi,...dah jam 9.45 am macam tue kami teruskan pencarian barang-barang untuk bisnes Mr ahjussi. Kami makan dekat kedai Madina pulak sama macam semalam sebab Mr ahjussi dah suka kedai tue dan menjimatkan sikit duit kitaorang. Hari nie makan macam biasa nasi putih dengan 1 jenis lauk. Lepas makan, jalan-jalan dekat kawasan hotel tue, oh tapi kami akan jalan setiap petang lepas balik daripada beli barang tapi sekejap je tue yang sambung jalan malam,...heee. Malam nie jalan tempat lain sikit sebab jalan kawasan bertentangan dengan hotel pulak.

Ms ahjumma dengan Mr ahjussi
pasar beg
motor style - Mr ahjussi cakap
ayam ape ntah
jalan malam 
Seperti yang dijanjikan, 1 hari dapat pergi jalan-jalan,...yea yea. Maka, kami pagi-pagi dah bagun dan Ms ahjumma bersemangat, lagi pulak Mr ahjussi nak bawak naik tren, kira nya kat Malaysia macam LRT ler. Kami mulakan perjalanan ke Masjid Huaisheng pastu pergi Shamien Island pulak. Dah tengahari Mr ahjussi nak pegi tempat borong gelang, rantai dan cincin so pergi la kitaorg naik tren jugak tapi kene tukar lane. Balik petang tue macam biasa la pergi jalan2 kat area hotel, singgah hotel solat jap dan terus pergi makan.

masjid HuaiSheng
stesen subway
Last day dah, pagi Sabtu Ms ahjumma dah rasa berat hati nak tinggalkan tempat nie tapi dalam masa yang sama tak sabar jugak nak balik Malaysia,...huhu. Lepas bersiap dan makan, Ms ahjumma keluar sorang-sorang dulu sebab Mr ahjussi tido lagi. Pukul 11 lebih Ms ahjumma balik bilik, Mr ahjussi dah tak de. Ms ahjumma tunggu Mr ahjussi dalam bilik je. Tak lama kemudian Mr ahjussi balik, pastue terus kami keluar sebab nak beli beg, balik daripada beli beg, Mr ahjussi kemas barang Ms ahjumma keluar balik. Otw Ms ahjumma nak balik bilik terserempak dengan Mr ahjussi kat jalan so kami jalan-jalan lagi untuk kali akhirnya. Dalam jam 6 pm lebih kami pegi makan kat restoran Al Madina untuk makan malam yang terakhir. Balik bilik rehat jap pastu terus kemas barang dan bersiap ke airport.

last menu - fried chicken & kambing bendi
muke x sabar nak balik rumah
muka menunggu dgn sabar,...heee
nasi lemak
muffin,...perghhh terbaik
Flight balik kami jam 0115 am hari ahad. Alhamdulillah perjalanan pulang kami pun senang. Ms ahjumma lega sebab balik sama dengan Mr ahjussi. Actually, banyak benda nak story tapi x tahu nak story hat mana satu tapi ini pengalaman yang bagus dan bermakna bagi Ms ahjumma. ^_^

Thank U Mr ahjussi.

(P/S: boring la cara penceritaan Ms ahjumma nie,...)




-TA-TI-TU-





Saturday, 2 February 2013

Perkara perlu dibuat apabila kereta dilanggar

Salam,...

Salam hari Sabtu,...

Hi hi hi ^_^

Alhamdulillah, kita masih ada di dunia yang sementara Allah bagi sebelum kita jumpa DIA kelak.

Semalam, macam-macam Ms ahjumma dok pikir,...huhuhu. Hati rasa serabut sikit dan tiba-tiba Allah datangkan excident kecil kpd Ms ahjumma. Huhu,...first time excident so tak tahu nak buat ape. Kat sini Ms ahjumma bgtau sikit apa nak buat k bila kereta kita kena langgar oleh kereta lain daripada belakang.

1. Hilangkan blur anda dan rasa terkejut selepas kene langgar.

2. Berhenti di kawasan yang tak mengganggu pengguna jalan yg lain.

3. Dapatkan details orang yang langgar anda. Seperti, nama, no telefon, alamat rumah ke kalau perlu.

4. Dapatkan no plate kereta si pelanggar.

5. Tangkap gambar kereta anda dan si pelanggar. Tangkap banyak-banyak

6. Buat laporan polis. Pergi sama-sama pun boleh atau nak balik rumah dulu makan ke pun ok tapi mesti dalam masa 24jam selepas excident.

7. Hubungi pihak insurance anda untuk tindakan selanjutnya.

8. Nie penting ye: sentiasa komunikasi dengan si pelanggar agar claim anda terhadap nya berjalan lancar dan jagalah perangai anda bila berurusan dengan si pelanggar.

Sekian,...

Sebelum Ms ahjumma blah, Ms ahjumma nak beri peringatan sikit kat kita-kita nie, moral of the story berhati-hatilah memandu ^_^

TA-TI-TU